Een van de redenen waardoor een relatie op de klippen kan lopen, is als deze uit balans is. Partners voelen zich binnen de relatie niet gelijkwaardig. Dit gebeurt nogal eens als een van beiden de tekorten uit zijn of haar jeugd – bijvoorbeeld op het gebied van aandacht – in de huidige relatie probeert in te halen.
Waar wringt de schoen? Vrouwen vinden het vaak lastig om datgene wat ze missen in hun relatie goed onder woorden te brengen. Het resultaat is dikwijls dat zij dat gemis op een onvolwassen manier gaan opeisen. Ze vragen hun partner op een dwingende manier om een luisterend oor. Precies zoals een kind dat kan doen.
Oude pijn
Door op een negatieve manier aandacht te vragen van je partner met ASS (Autisme Spectrum Stoornis), confronteer je hem met een oude pijn. Vaak hebben mannen met autisme in hun jeugd veelvuldig te horen gekregen wat ze allemaal niet goed deden. Zelden werd hen meegedeeld wat er wél van hen werd verwacht.
Als jij het gemis in jouw huidige relatie op een verkeerde manier aan de kaak stelt, krijgt jouw partner een flashback naar vroeger. Er wordt hem vooral verteld wat er niet goed is, terwijl hij meer geholpen is bij opmerkingen die aangeven wat je wél van hem verwacht.
Het kan ertoe leiden dat jullie beiden teleurgesteld raken. Als jij jouw partner niet kunt vertellen wat je van hem verwacht, als jouw vraagstelling niet helder is, raken jullie allebei gefrustreerd.
Kindfase
Als je in je kindertijd een tekort hebt ervaren, kan dat voor problemen zorgen in je volwassen leven. Als je dit probleem niet hebt opgelost, blijf je eigenlijk in je ‘kind-fase’ hangen. Vanuit die fase is het onmogelijk om op een volwassen manier aan te geven wat je verwacht van je partner. Je zult dus eerst jouw pijn moeten begrijpen en kunnen duiden, voordat je het op een goede manier bespreekbaar kunt maken.
Complexe laag
Autismeproblematiek maakt dat er nog een complexe laag bijkomt. Mensen met ASS hebben een duidelijke focus nodig. Als je niet expliciet aangeeft wat je bedoelt, pikt iemand met autisme vage signalen niet op. Daarom moet je het gesprek sturen en je argumenten helder verwoorden.
Dit kun je ook toepassen op jouw rol in jullie relatie. Je moet je emotionele pijn onder woorden kunnen brengen en vervolgens duidelijk kunnen uitleggen wat je verwacht van je partner. En ja… dat kan soms best een opgave zijn.
Heb jij het gevoel dat je relatie uit balans is en vind je het lastig om de oorzaak of een oplossing te vinden? Neem contact op om hier verder over te praten.
Jantien van Dijk is gespecialiseerd in de communicatie binnen gezinnen en relaties waarin autisme een rol speelt. Ze biedt relatietherapie aan voor stellen waarvan een van de partners autisme heeft. Daarnaast coacht ze vrouwen die hun partner met ASS (Autisme Spectrum Stoornis) beter willen leren begrijpen.