Moet ik 24/7 beschikbaar zijn voor mijn kind?

vrije tijd kliertijd

Moet ik 24/7 beschikbaar zijn voor mijn kind?

Is vrije tijd, kliertijd? Als Wout naar school gaat dan is eigenlijk alles duidelijk. Er is een vaste structuur. Zodra Wout uit school komt en de structuur wegvalt dan merkt Jolinda dat Wout het lastig vindt om zijn vrije tijd in te vullen.
Jolinda weet nog goed hoe het eraan toeging toen zij te veel aan Wout overliet.
Als Jolinda Wout de vrije hand gaf dan ging hij de hele dag achter de computer zitten gamen.

Begrenzen was nodig

Dat vierkante beeldscherm was steeds een discussiepunt en daar wilde Jolinda als eerste van af. In de eerste instantie had Jolinda met haar man afgesproken dat een uur per dag genoeg was om te gamen. Nu staat er ook een vaste tijd voor. Wout gaat gamen als hij heeft laten zien dat zijn huiswerk is gemaakt. Hij heeft een wekker moeten leren zetten om het gamen af te leren sluiten. De wekker kan hij inmiddels ook al zelf zetten, vijf minuten voor zijn eindtijd.

Vrije tijd = Kliertijd, klopt dat?

Wout heeft autisme en als er niet veel op het programma staat dan gaat het invullen van zijn vrije tijd niet makkelijk. Vrije tijd bleef lastig voor Wout. Zo kwam hij na het gamen om de 2 minuten zijn moeder vragen wat hij kon gaan doen. Jolinda werd daar niet erg vrolijk van, zij kan niet 24/7 beschikbaar zijn voor Wout. Jolanda vroeg zich dan ook, met recht af, of haar kind zichzelf kan leren amuseren.

Sommige mensen zeggen wel eens dat vrije tijd kliertijd is bij mensen met autisme. Klopt dat wel en wat is hier eigenlijk aan de hand?
De keuze is te groot. Hier is ook weer sprake van keuzestress (zie Tienwerk/artikelen; Elke ochtend weer die kledingkwestie). In dit artikel wordt uitgelegd dat keuzestress veel voorkomt bij kinderen met autisme. Omdat er te veel keuze is kan een kind met autisme moeilijk tot een keuze komen.
Als het om het invullen van vrije tijd gaat dan kan het zo zijn dat er te veel mogelijkheden zijn qua activiteiten en/of de activiteiten staan onvoldoende op het netvlies van het kind.
Jolinda zag dat Wout het zelf niet voor elkaar kreeg, het was geen onwil bij hem.
De vraag van Jolinda is eerder hoe ze Wout kan helpen om zichzelf te leren amuseren.

Vrije tijd invullen doe je eerst samen

Vrije tijd moeten kinderen met autisme vaak leren invullen.
Jolinda is begonnen met het aanleggen van een DoeBoek. Een boek dat op deze website staat van Tienwerk. Omdat Tienwerk weet dat Jolinda niet de enige ouder is die niet 24/7 beschikbaar kan zijn voor hun kind. Beide ouders zijn het boek gaan gebruiken voor Wout.

Over de auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.