Autisme en relaties – we begrijpen geen bal van elkaar!

Autisme en relaties

Autisme en relaties – we begrijpen geen bal van elkaar!

Relaties waarbinnen een van de partners autisme heeft, zijn op het gebied van communicatie vaak een uitdaging. Partners begrijpen elkaar simpelweg niet. Zitten op een totaal andere golflengte. Graag maak ik jullie deelgenoot van mijn observaties en de ondervindingen binnen mijn praktijk.

Belangrijke kanttekening daarbij: het zijn veelal relaties waarbij de vrouw een mannelijke partner heeft met autisme. Het begint vaak klassiek: partners komen binnen en je merkt direct dat er een totaal eigen wijze is van communiceren. Het is fascinerend. De vrouw praat volledig vanuit haar emotie. Hoe ze dingen voelt, beleeft, ervaart – kleurrijke verhalen voorzien van al evenzo kleurrijke voorbeelden. De man? Rationeel, feitelijk, op het klinische af.

Destructief

Omdat beide belevingswerelden ver van elkaar afstaan, is het voor partners ontzettend lastig om elkaar te begrijpen. Bovendien stappen veel stellen in de bekende valkuil: er is een aanname dat de partner op dezelfde manier communiceert. Je gaat er onbewust van uit dat je partner jou wel begrijpt. Communicatie gebaseerd op aannames kan echter een destructieve uitwerking hebben op de relatie.

Een man met autisme vertelde me eens dat het voor hem belangrijk was dat de feiten klopten. Dat was cruciaal in een verhaal. Het liefste was hij ook in de gelegenheid om deze feiten tot de ‘kern’ te herleiden. Als zijn partner bijvoorbeeld iets vertelde over gezondheid, nam hij geen genoegen met haar beweringen. Hij wilde graag feitelijkheden en hechtte waarde aan de mening van artsen als het om zaken als gezondheid ging.

Vermoeiende discussies

De vrouw vertelde dat zij een heel ander belang had. Zij wilde met haar advies juist zorgdragen voor de ander en hoopte, via deze weg, ook op waardering. In plaats daarvan belandde ze telkens in vermoeiende discussies.

Vrouwen komen vaak uitgeput binnen. Moegestreden, omdat elk gesprek leidt tot onbegrip. Ze zeggen dat ze zoveel geven en zo weinig terugkrijgen. Maar het onbegrip is vaak geheel wederzijds.

Om verder te komen, is het noodzakelijk om kennis op te doen over autisme. Veel vrouwen hebben weleens iets gelezen over autisme. Maar vervolgens moet de vertaalslag worden gemaakt van de theorie naar de praktijk. Om dat te bereiken, geef ik vrouwen vaak de volgende aandachtspunten als ze in gesprek gaan met hun partner:

  • Spreek samen een tijdstip af
  • Bereid je goed voor. Bedenk wat je wilt zeggen
  • Zorg dat je uitgerust bent
  • Neem de tijd voor het gesprek
  • Snijd één onderwerp per keer aan
  • Vermijd deze valkuil: snijd geen tweede onderwerp aan als het gesprek goed verloopt (onvoorbereid). Focus op dit onderwerp.

Je begrepen voelen, begint met uitleggen wat je nodig hebt en het begrijpen van de ander. Openstaan voor de verschillen tussen jou en je partner. Langzaamaan elkaar beter leren begrijpen. Verbinding leggen met elkaar. Dat is een heuvelachtige weg met dikwijls scherpe bochten. Dus rem op tijd en stuur niet te hard in, dan kom je samen steeds een stukje dichterbij de top.


Trainingen autisme

Jantien van Dijk is gespecialiseerd in de communicatie binnen gezinnen en relaties waarin autisme een rol speelt. Ze biedt relatietherapie aan voor stellen waarvan een van de partners autisme heeft. Daarnaast coacht ze vrouwen die hun partner met ASS (Autisme Spectrum Stoornis) beter willen leren begrijpen.

Autisme en kind

Wil jij weten wat autisme betekent voor je kind volg dan training 1

Over de auteur

Volg de training

Schrijf je in voor onze Training Autisme herkennen

relatie

1 reactie. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.