Al die vragen vlak voor het naar bed gaan, hoe ga ik daarmee om?

gedachtendoosje

Al die vragen vlak voor het naar bed gaan, hoe ga ik daarmee om?

Bij het naar bed heeft Sascha zoveel vragen, vertelt Romy over haar dochter met autisme. Hoe moet ze daarmee omgaan, met al die 1001 vragen die haar dochter heeft, op dat moment?

Wat is wijsheid?

Want waar doe je eigenlijk goed aan als moeder, als je kind met zoveel vragen komt? Moet je die vragen nou wel of juist niet beantwoorden? Het vragen is soms zo onbegrensd dat Romy aangeeft dat ze soms niet eens weet waar ze moet beginnen. Daarnaast is het gewoon bedtijd, geeft Romy aan. Sascha heeft haar nachtrust hard nodig. Met zo’n vol hoofd gaan slapen heeft er in het verleden vaak genoeg toe geleid dat ze toch weer haar bed uitkwam omdat ze niet kon slapen.
Een zeer begrijpelijk dilemma voor deze moeder. In de afgelopen jaren is dit een steeds terugkerend dilemma van veel moeders. Door trial and error is hier dan ook het gedachtendoosje uit ontstaan. Als je een andere informatieverwerking hebt dan kan het zijn dat de binnengekomen informatie pas uren later verwerkt is. Het onbegrensde vragen is het moment dat je kind dan pas vragen heeft over die verwerkte informatie.

Bang om te vergeten

Als aan het kind wordt gevraagd waarom die vragen niet kunnen wachten tot de volgende dag dan komt eigenlijk steevast hetzelfde antwoord. Het kind geeft aan dat het bang is dat het die vragen vergeet. Als je moeite hebt met hoofd – bijzaken scheiden dan is alles even belangrijk. De vraag welke sokken het kind de volgende dag aan moet is net zo belangrijk als de vraag hoe het nu verder moet op school nu dat de juf binnenkort weggaat omdat het een kindje krijgt.

Wat heeft je kind nodig?

Wat heeft je kind nodig als het zelf moeite heeft met het reguleren van gedachten? Je kind heeft een regulator nodig.

Hoe bied je dat aan?

Waar je kind behoefte aan heeft is een nieuwe route, een paadje leggen. Een plek waar je kind terecht kan als de ouder niet beschikbaar is maar het kind toch vragen heeft die het bang is te vergeten. Het gedachtendoosje aanbieden is zo’n paadje aanbieden. Mocht je kind bij het naar bed gaan meer vragen hebben dan de aangegeven bedtijd. Dan mag je kind nog de rest van de vragen opschrijven en in het vragen- of gedachtendoosje doen.

Autisme en kind

Wil jij weten wat autisme betekent voor je kind volg dan training 1

Over de auteur

Volg de training

Schrijf je in voor onze Training Autisme herkennen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.