relax tijd voor jezelf

Me – Time

Binnen mijn coachingspraktijk zie ik veel vrouwen die weinig tijd voor zichzelf nemen. Je moet als mens toch zelf ook opladen?
Als ik dit echter aan de vrouwen vraag dan blijft het vaak pijnlijk stil, aan de andere kant van de tafel. De vrouwen geven aan wel klaar te staan voor een ander maar voor zichzelf eigenlijk niet.

Als ik vraag wat ze graag zouden willen doen als ze tijd voor zichzelf vrij zouden maken, dan komt er toch stiekem iets waar het hele gezin dan van mee mag genieten zoals een zelfgemaakte appeltaart maken of met z’n allen een boswandeling maken.

Dat is niet wat ik bedoel, constant beschikbaar zijn voor een ander holt je uit.

Vaak hebben deze vrouwen, als voorbeeld, een drukbezette moeder gehad die anderen ook boven zichzelf stelde. Gerichte aandacht voor haar was er vroeger ook niet, bij oma. En zo zet zich dat voort in de lijn van moeders kant.
Een moeder die zelf de waarde nooit heeft geleerd van het invullen van je eigen tijd, kan dit ook niet doorgeven.

Moeder vond haar dochter dan ook vaak “lastig” als haar kind om aandacht vroeg. Moeder bedoelde mogelijk onwennig. Het is onwennig als je kind iets van je vraagt waar jezelf niet mee grootgebracht bent.

Dochterlief leerde al snel dat aandacht vragen niet gewenst was en is daar op een gegeven moment dan ook mee opgehouden. Eigenlijk werd ze, als dochter, het meest gewaardeerd als ze het minste vroeg.

Tijd maken voor jezelf moet deze dochter wel gaan leren. Ook eens niet beschikbaar zijn is gezond, altijd beschikbaar zijn voor een ander gaat je opbreken.

Maar hoe begin je hiermee? Het kan al helpen als je weet welke sticker je op “aandacht vragen” hebt geplakt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je, net als je moeder, klakkeloos de sticker “lastig” op deze vaardigheid hebt geplakt. Ga eens bij jezelf na hoe jij “aandacht vragen” hebt gelabeld?

Maar wat vind je er eigenlijk echt zelf van?
Kun je er meer zijn voor een ander als je zelf tot rust bent gekomen? Positief of anders labelen kan een mooi begin zijn.

Autisme en kind

Wil jij weten wat autisme betekent voor je kind volg dan training 1

Over de auteur

Volg de training

Schrijf je in voor onze Training Autisme herkennen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.