irritatie is informatie

Irritatie is informatie

Graag zou ik me voor willen stellen. Ik ben Jantien van Dijk, sinds 2009 heb ik mijn praktijk Tienwerk.
Bij Tienwerk gaat het om autisme begrijpen binnen de relatie. Ik bied relatietherapie voor stellen waarvan een van de partners autisme heeft.
Daarnaast coach ik vrouwen die hun partner met ASS (Autisme Spectrum Stoornis) beter willen leren begrijpen.
Graag maak ik je deelgenoot van mijn observaties en ervaringen. Mogelijk haal je er informatie uit dat bruikbaar is. Hopelijk leidt deze column tot meer begrip voor elkaar.
Wat wel van belang is om te weten is dat binnen mijn praktijk voornamelijk vrouwen komen wiens ´mannelijke` partner autisme heeft. Vanuit deze ervaringen wil ik het volgende stuk met je delen.
Of je nu een kind – of een partner hebt met kenmerken van ASS, irritatie is een belangrijke raadgever. Kijk eens anders naar je irritatie.

Een voorbeeld

Faas en Rianne zijn al 21 jaar getrouwd en vroeger, voordat de kinderen er waren, hadden ze een hele ´leuke` relatie, aldus Faas. Rianne wordt direct wat kriegelig en komt met de opmerking dat Faas toch ook kinderen wilde???
`Ja natuurlijk´, aldus Faas, ik zou ze ook voor geen goud willen missen maar we hadden het gewoon ontzettend fijn samen. We deden toen heel veel en we hadden samen erg veel lol.´
Rianne moet toegeven dat het inderdaad een leuke tijd was. `Maar, zegt ze, we hebben toch geprobeerd om elk even weekend weer iets leuks te doen samen, maar dat liep spaak.´ `Ja, als ik met een idee kwam dan kreeg ik steeds verwijten. Ik was er dan ook gauw klaar mee,´ aldus Faas.
Rianne vertelt dat ze om de keer iets zouden verzinnen. Het weekend dat zij iets verzon was harstikke gezellig. Als Faas dan aan de beurt was dan kwam hij met dingen die hij leuk vond. Rianne irriteerde zich hier ontzettend aan. Faas reageert verbouwereerd `Nou ja zeg, mens wat is er nou weer niet goed!!!´
`Nou ja, hakkelt Rianne wat geschrokken omdat Faas zijn verbouwereerdheid er behoorlijk hard en resoluut uitgooit. Rianne wil bijna iets over die hardheid van zijn toon zeggen maar realiseert zich op tijd dat dat een ander moment moet.
`Waarom zijn we dan nog niet één keer weggeweest? vraagt Rianne hem. `Waarom hebben we dan niet één keer jouw plan uitgevoerd?´
`Dat zal ik jou eens haarfijn uitleggen´, aldus Faas. Ik heb vaak drie dingen die ik leuk vind om te doen maar dan hoor ik jou al zeggen dat IK dat vooral leuk vind om te doen.
‘Ja, dat is ook zo. Dan kom je met echte mannendingen zoals vissen enz.,’ aldus Rianne.
‘Nou ja precies maar dan heb ik toch wat verzonnen!! Als ik aan jou vraag wat wil je doen dan zeg je dat het jou niets uitmaakt. Dat is toch niet eerlijk, het maakt je dus wel wat uit. Zeg toch eens waar het echt op staat.’
Ik vraag aan Faas waar hij mee geholpen is. Ik help Faas een beetje op weg en vraag of een lijstje zou helpen? Faas geeft aan dat hij inderdaad wel eens wil weten waar hij WEL uit kan kiezen.
We beginnen bij vroeger toen het zo gezellig was. Zijn er nu nog dingen die Rianne en Faas samen leuk vinden om te doen?
Er komt een behoorlijke lijst uit met onder andere: uit eten. Ik vraag aan Faas of het hem zou helpen als we er drie restaurants achter zetten?
`Ja, dat is toch een stuk makkelijker voor me. Ik zou niet weten waar ik moet beginnen met zoeken. In het centrum zijn alleen al 23 restaurants, als ik me niet vergis,´ aldus Faas.
Omdat Faas ook nog precies weet te vertellen welke restaurants er momenteel zijn begrens ik Faas en blijf bij het onderwerp.
Ik leg uit aan Rianne dat het fijn is voor Faas om hem te begrenzen omdat hoofd- en bijzaken lastig kunnen zijn.
Ga eens anders naar je irritatie kijken. Sta eens stil bij je irritatie.
Kijk niet naar de vorm maar naar de inhoud. Meestal zit er een vraag achter je irritatie.
Eigenlijk is de vraag van Rianne: hoe komt het dat Faas de activiteit niet van de grond krijgt.

Over de auteur

Volg de training

Schrijf je in voor onze Training Autisme herkennen

begrenzen, informatie, irritatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.