“Hoe weet ik dat hij echt weg is, Mam?”

sinterklaas autisme

“Hoe weet ik dat hij echt weg is, Mam?”

Joepieee, de sinterklaastijd begint weer met Pakjesavond! Lekker spannend!
Maar voor sommige kinderen is het te spannend. In de afgelopen jaren heb ik heel wat dilemma’s van moeders gehoord over het wel of niet vieren van Sinterklaas met hun kind met autisme. Dit geldt bijvoorbeeld voor Arna. Haar zoon Bryan trok het eigenlijk niet. Nu hebben ze de sinterklaastijd autiproof gemaakt.

Overal Sinten

Arna vertelt dat de stress te veel was thuis. Op school was er al de Sintviering met pieten die te pas en te onpas iets de klas in konden gooien.En kinderen die daar dan weer op reageerden.
Dat was allemaal te veel voor Bryan. Hij kwam op school om te werken en in de pauze z’n boterham op te eten. Dat kon hij aan. Maar alles daaromheen leverde meer dan genoeg onverwachte situaties op.
Het ergste was nog dat Bryan niet wist wanneer de Sint nou echt weg was. Er waren zoveel Sinten. Dan was de schoolsint net vertrokken naar Spanje, tot groot genoegen van Bryan. Maar nog diezelfde dag zag hij weer een compleet andere Sint in de supermarkt rondsjokken. Dit zorgde voor kortsluiting, helaas juist op gebied waar Bryan zich het veiligste voelt: thuis.

Opengooien die handel

Thuis werd al gauw besloten om Bryan de waarheid over Sinterklaas te vertellen. Hij was toen 7 jaar. Nog een jaar stress met een kind dat niet kon slapen en continu over z’n toeren was, zou voor niemand in het gezin een haalbare kaart zijn.

Afspraken maken

Bryan houdt van overzicht. Ook al weet Bryan inmiddels dat Sint niet bestaat, toch mag hij wel drie keer voor Pakjesavond zijn schoen zetten. Dit heeft Arna in overleg met Bryan afgesproken. Daardoor is de spanning inmiddels stukken gereduceerd. Zo kwam Arna er bijvoorbeeld achter dat Bryan het liefste weet wat hij krijgt. Voor Arna zou de lol eraf zijn, maar voor haar zoon is het zo goed te behappen.

Voor iedereen feest

Er is een pictobord samen met Bryan ingevuld. Daarop staat ook het schoenzetten gemarkeerd. Ook al bestaat de Sint niet, schoenzetten gaat gewoon door. Zelfs met een wortel voor het paard in de schoen! Dit is zoals Sinterklaasfeest goed is voor Bryan.
Als pakjesavond is geweest, mag Bryan het pictobord met de sintpicto’s verwijderen. Dit doet Bryan onder groot dankgezang richting de Sint. Bryan weet dat de Sint dan het land uit is, ook al bestaat de Sint niet.

Wil je meer informatie?

Abonneer je dan gratis op de nieuwsbrief, vul hieronder je e-mailadres in.

Wil je meer leren over het omgaan met autismeproblematiek? Schrijf je dan in voor onze online trainingen.

Over de auteur

Volg de training

Schrijf je in voor onze Training Autisme herkennen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.