Autisme in het gezin: Overgangen.

autisme gezin overgangen

Autisme in het gezin: Overgangen.

Veel gezinnen nemen overgangen niet zo serieus als ze genomen zouden moeten worden. Als het kind van school komt of als de partner thuiskomt van het werk dan is er vaak behoefte aan een overgang voordat je weer naar het leven thuis gaat.

Herken je dat bijvoorbeeld dat je als je je kind bij thuiskomt iets vraagt, er boos of nukkig wordt reageert? Of merk je als je iets vraagt aan je partner, die net van het werk thuiskomt, dat die eigenlijk nog niet aanspreekbaar is. Dit zijn vaak van die overgangsmomenten. Mensen die last hebben van ASS (Autisme Spectrum Stoornis) hebben over het algemeen meer moeite met overgangen.

Deze momenten verschaffen ons een hoop informatie, laat ze niet zomaar aan je voorbij gaan. Je ontneemt je kind een stukje bewustwording van zichzelf. Wat veel moeders/partners vaak doen is het pikken en slikken van een grote mond als het kind net uit school komt. Het is deze partner vaak ook niet vreemd dat ze het heel gewoon vindt dat de partner, bij thuiskomst niet of nauwelijks reageert. Hoe mooi zou het zijn als je dit soort momenten zou kunnen gaan bespreken in plaats van dat je iemand intuïtief maar met rust laat.

Dat je, iemand helpt z´n eigen handleiding te laten maken van wat het autisme voor je kind en/of partner betekent. Ik schrijf in mannelijke vorm omdat ik daar de meeste ervaring mee heb. Als je intuïtief dit soort overgangen blijf accepteren dan ontneem je je kind of je partner dit bewustwordingsmoment.

Als je je grens meer aangeeft en het probleem niet oplost door intuïtief te zijn (door niets van de grote mond te zeggen of de ongeïnteresseerdheid van partner te accepteren) maar juist te zeggen wat zijn gedrag wel met je doet. Pas dan maak je de ander duidelijk dat het huidige gedrag niet het gewenste gedrag is. Vraag aan je kind en/of partner of hij ook last heeft van een overgangsmoment en benoem wat je ziet. Als je partner dat bij zichzelf herkent is er vaak ruimte om op zoek te gaan naar oplossingen met elkaar. Over het algemeen genomen wil niemand een moeder of een partner die zich aan je irriteert, toch?

Autisme en kind

Wil jij weten wat autisme betekent voor je kind volg dan training 1

Over de auteur

Volg de training

Schrijf je in voor onze Training Autisme herkennen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.