fbpx

Wat gaan we doen in training 1

Waar moet je naar kijken als het om autisme gaat? Je maakt eigenlijk als het ware opnieuw kennis met je kind. Hoe dan?

Je leert anders naar je kind kijken omdat je kind, door het autismestuk bepaalde dingen niet kan. Je spreekt dan van onkunde. Voor de training begint spreken veel moeders van onwil bij hun kind. Na de training weten ze of het idd onwil is of onkunde. Ik heb het nog niet meegemaakt bij de kinderen in de begeleiding de afgelopen 20 jaar. Er is geen sprake van onwil, alleen maar onkunde. Je leert zelf opzetten hoe je ontdekt of iets onwil is bij je kind of onkunde, zodat je dat altijd kunt testen.

Als je dat verschil helder hebt en je beseft dat je kind handelt uit onkunde dan betekent dat voor jou als moeder ook een hele verandering. Jij kunt ook een andere rol in gaan nemen als je weet dat je kind iets nog niet kan.

Jij krijgt als moeder in die gevallen de rol van regisseur op je.

Omdat je gaat ontdekken wat autisme voor jouw kind betekent ga je ook leren je verwachting bij te stellen. Stel je voor dat jouw kind het lastig vindt om te beginnen dan begrijp je dat je kind zijn niet opgeruimd kreeg. Pas dan kan je je kind benaderen vanuit de regiefunctie om je kind te leren hoe die het wel voor elkaar krijgt om de kamer op te ruimen.

In de training ga je achter het gedrag van je kind kijken, daar waar je kind de woorden nog niet heeft om te zeggen wat er speelt. Waar vraagt je kind om en wat heeft je kind met autisme van jou nodig? Hoe geef je je kind wat die nodig heeft? Je rol wordt anders als je begrijpt dat je kind bepaalde dingen niet uit zichzelf doet waar kinderen zonder autisme dat wel doen.

In training 1 leer je de basis. De basis van autisme en wat autisme voor jouw kind betekent. Wat wil jij als moeder voor je kind en hoe kom je daarachter? Waarom is het extra belangrijk dat je goed beslagen ten ijs komt bij je kind met autisme? Deze basis wordt niet meer uitgelegd in training 2. Dan wordt er gewerkt aan de communicatie opzetten met je kind.

Er worden in training 2 met termen gewerkt die in training 1 uitgelegd zijn.

Tienwerk werkt met een complete werkwijze die de afgelopen 15 jaar is neergezet, geëvalueerd met de moeders en bijgeschaafd.

jantien van dijk van Tienwerk

Uitgelichte onderwerpen van Training 1