fbpx
Informatie moet van de kern komen

Informatie moet van de kern komen

In de Serie; Handen en voeten geven aan autisme worden er voorbeelden gegeven uit de praktijk. Ervaringen van mensen met autisme bezig hun handleiding te maken, in allerlei stadia. Voor alle stukken die Tienwerk deelt is toestemming gegeven.

Famke, 29 jaar heeft sinds 3 jaar haar diagnose

Het grote verschil

Dat informatie van de kern moet komen, dat had ik inmiddels wel door. Ik wil bijvoorbeeld dingen van de dokter zelf horen. Een minder kundig iemand hoeft mij niets te vertellen. Maar dat ík die kern zou zijn, dat had ik niet verwacht.

Ik heb nergens last van

Achteraf probeerde ik vooral te bewijzen dat mijn autisme geen obstakel voor me was. Ik was hoogbegaafd, maar mijn eigen etage opruimen? Vergeet het maar. Het was alsof mijn brein een komische sketch had geschreven waar ik de hoofdrol in speelde.
Het begon al in het studentenhuis—ik ruimde pas op als de kopjes op waren. Want ja, wat is er leuker dan een wetenschappelijke ontdekking doen op een bord vol schimmel? Dat ik niet vaker ziek ben geweest, is misschien wel mijn grootste prestatie. Dit keer stond ik zelf in het middelpunt van de chaos. En het opruimen? Het was een ramp van epische proporties.

Mijn opruimplan

Ik heb geleerd dat ik op mijn eigen manier moet opruimen.
Een plan is van cruciaal belang voor mij. Als ik een plan heb dan kan mijn hoofd eromheen.
Zonder een plan kom ik namelijk nergens. En ja, het plan moet echt van de kern komen. Het lukt me niet om advies van bijvoorbeeld mijn vriend aan te nemen. Hoe goedbedoeld het advies ook is, ik kan niet zonder mijn eigen onderzoek zomaar iets overnemen van een ander.
Zo is mijn opruimplan ook gebaseerd op ‘onderzoekjes’—want het moet echt helemaal van mij zijn.

Kennis is macht

Ik moet er helemaal achter staan voordat ik zelfs de eerste stappen kan nemen. De onderzoekjes gaan wel steeds sneller omdat ik mijn handleiding leer maken en deze steeds meer finetune. Ik begrijp steeds beter hoe mijn autistisch brein werkt. Het is complex maar te doen. Trots? Ja dat vooral! Waarop, vraag je? Dat ik de dingen steeds meer voor elkaar krijg mogelijk op mijn aparte manier. Autisme als kracht? Ja, dat begint steeds meer te komen. Ik kom er wel. Er is weer hoop dat is lang weggeweest. Hoop omdat ik uniek ben. Ja, vooral dat ja 👻.

Welk traject heb je gevolgd?

Famke heeft eerst aan haar unieke handleiding gewerkt. Toen ze deze na 8 sessies goed uit kon leggen wat autisme voor haar betekent heeft Famke haar vriend gevraagd naar de praktijk te komen. Haar vriend had veel vragen over autisme. Ze komen als stel 1x in de 3 weken. Famke komt heel soms alleen.

Wil je weten waar je naar moet kijken als het om autisme gaat, kijk dan op houvast 1. Wil je, net als Famke ook jouw eigen unieke handleiding maken en ontdekken hoe autisme je dagelijkse leven beïnvloedt? Maak vrijblijvend een afspraak of stuur een mailtje naar info@tienwerk.nl om te zien wat Tienwerk voor jou kan betekenen.

Autisme en kind

Wil jij weten wat autisme betekent voor je kind volg dan training 1

Over de auteur

Volg de training

Schrijf je in voor onze Training Autisme herkennen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.