In de Serie; Handen en voeten geven aan autisme worden er voorbeelden gegeven uit de praktijk. Ervaringen van mensen met autisme bezig hun handleiding te maken, in allerlei stadia. Voor alle stukken die Tienwerk deelt is toestemming gegeven.
Deidre 27 jaar, heeft nu 5 jaar haar diagnose.
Wat betekent autisme voor mij
Deidre vertelt over wat autisme voor haar betekent: “Ik begrijp nu waarom ik het zo lastig vind als mensen zomaar iets aannemen. Mijn vriend, bijvoorbeeld, denkt mij te helpen door aan te nemen dat wat voor hem werkt, ook voor mij werkt. Hij kan zijn format niet op mij plakken. Ik weet vaak zelf nog niet eens hoe ik over iets denk. Ruimte krijgen om mijn mening te kunnen geven of er zelfs over na te kunnen denken was er niet in onze relatie. Hoe ik dacht was al ingevuld door mijn vriend. Nu ik steeds meer mijn handleiding aan het uitwerken ben, heb ik eerst mijn gedachten leren begrenzen. Vroeger verzandden mijn gedachten als een zandkasteel bij vloed. Het verzanden van hoofdzaken in minuscule bijzaken hoort echt bij mijn autisme. Nu ik weet dat dit bij mijn autisme hoort kan ik er constructief mee aan de slag.
Reageren vanuit irritatie
Omdat ik niet wist hoe ik mijn vriend aan kon spreken over zijn manier van helpen, werd het een irritatie. Maar zoals ik inmiddels heb geleerd: ‘Irritatie is informatie.’ Ik irriteerde me aan mezelf omdat ik iets anders van mijn vriend wilde, maar ik kon de hoofdzaak niet van de bijzaken scheiden waardoor het gesprek steeds stokte. Ik wist niet meer precies wat ik nou wilde, dat kwam altijd weer veel later. Het erover hebben werd best wel een obstakel in onze relatie. Ik reageerde steeds geïrriteerder als hij mij weer eens dacht te helpen.
Nu hebben we afspraken gemaakt dat ik aangeef als mijn vriend mij denkt te helpen. We parkeren het tot ik de hoofd en de bijzaak heb gescheiden. Ik schrijf het onderwerp wel op anders verdwijnt het zo weer van mijn netvlies. We kunnen op deze manier constructief aan onze communicatie werken. Het is alleen al fijn dat mij iets wordt gevraagd. Ik krijg de ruimte om te antwoorden zonder dat ik me voel alsof ik voor een popquiz sta.
Relatietherapie
In relatietherapie zijn we bezig met het stellen van vragen over onze communicatie. Je kunt denken dat je de ander helpt maar hé, werkt dit echt voor de ander?
We leren onze aannames over helpen controleren. Het is toch fantastisch als we zo ver in de communicatie komen dat we tegen elkaar kunnen zeggen, ‘Ik denk jou nu te helpen maar werkt dit voor jou?’
Welk traject heb je gevolgd?
Deidre heeft eerst aan haar unieke handleiding gewerkt. Toen ze deze na 8 sessies goed uit kon leggen wat autisme voor haar betekent heeft Deidre haar vriend gevraagd naar de praktijk te komen. Haar vriend had veel vragen over autisme. Ze komen als stel 1x in de 3 weken. Deidre komt soms nog wel eens alleen.